2018 Bodega Garzon Single Vineyard Petit Verdot

11 990 Ft

Készleten

4,2 Vivino 92 James Suckling

A Bodega Garzón Single Vineyard borai a birtokon termesztett fajták legjobb példányait mutatják be. A Petit Verdot termesztése kihívás a borászok számára, ezért kevesen foglalkoznak a fajtával. Ami a nehézséget okozza, az a fajta teljes érettségi állapotának elérése, amely csak bizonyos területeken teljesül. Azonban ha a Petit Verdot, azaz a Kis Zöld beérik, akkor bombasztikus nagy bort ad. A 2018-as Bodega Garzon Single Vineyard Petit Verdot uruguayi bor intenzív, mély lila-vörös színű, a fekete gyümölcsök (áfonya, cseresznye), valamint a vanília és a feketebors fűszeres aromájának összetettsége előtérbe helyezi a kóstolás során a testes bor teljességét. A friss savak életet visznek bele, a bor egész szánkat betőlti és útózíze hosszan elkísér.

Részletek

Eredet

A Bodega Garzón egy családi tulajdonban lévő borászat Maldonadóban, az Atlanti-óceán partján, Uruguay déli részén. Elhelyezkedése – Argentínával, Chilével, Dél-Afrikával, Ausztráliával és Új-Zélanddal azonos szélességi fokon – és mérsékelt éghajlata kedvez a szőlőtermesztésnek az egész területén. Az ültetvények termőtalajának alapját lebomlott, töredezett gránit alkotja, amely kiváló vízelvezetéssel és ásványossággal rendelkezik. Ideális ahhoz, hogy komplexitást, energiát és élénkséget biztosítson ennek az ikonikus uruguay-i bornak. Ehhez hozzájárul az Atlanti-óceán felől érkező szelek hűsítő hatása a szőlőültetvényekre. Aprólékos munka történik minden parcellán, hogy a szőlő eredetük hű kifejezővé váljon.

Feldolgozás

A kézzel szüretelt szőlőt a 80 hektoliteres betontartályokban történő erjesztés előtt öt napig macerálták, egy héten át 26-28 ºC-on, napi kétszeri átpumpálással. Ezt követően a bor 12-18 hónapig 25 hektoliteres francia tölgyfahordókban érlelődött seprőn, ami még komplexebbé tette a bort. A tölgyfahordót nem pörkölték és negyedszerre használták.A pincészet borásza Alberto Antonini nagyon óvatos a tölgy használatával. Más projektjeihez hasonlóan világszerte, a barrique-októl a betonerjesztők és a nagy, pirítatlan tölgyek javára lépett. Ezt azért teszi, hogy az egyes szőlőfajtákról és helyekről tiszta kifejezéseket adjon, valamint elkerülje borai karakterének elfedését.

Fogyasztása

Legszebb arcát 14-16 fokon mutatja. Tökéletesen illik grillezett baromfihoz, valamint hagyományos vadhúsokhoz. A Bouillabaisse leves vagy a paradicsomos tonhal mellett érdekes kontrasztot alkot.

Összetétel
  1. 100% Petit Verdot
Régió

Maldonado, Uruguay

Alkohol

14%

Kiszerelés

0,75L