2021 Errazuriz Kai Carmenere

33 990 Ft

Készleten

4,3 Vivino 95 James Suckling 96 Tim Atkin

A nagyon mély, sötétvörös színű 2021-es Errazuriz KAI Carmenere chilei bor illata fekete szeder és áfonya aromákat kínál, intenzív fűszeres jegyekkel, borssal, paprikával és tömjénnel, egy csipetnyi tapenade-val és friss fügével, valamint egy kis pörkölt kávébabbal. Ízében olajbogyó, friss füge és áfonya jelenik meg, enyhe szerecsendióval, fehér borssal és pörkölt pirospaprikával kísérve. A friss gyümölcsök és az élénk savak kiegészítik a bor lágy és kellemes belépőjét, a nagy mélység és a bársonyos tanninok emellett támogatják a bor kiváló szerkezetét. A KAI gyönyörű eleganciával rendelkezik, szerkezete hosszú érlelési potenciált vetít előre.

Részletek

Eredet

A KAI elkészítéséhez használt szőlőt az Aconcagua-völgy belsejében, a Csendes-óceántól 60 kilométerre található MAX I és MAX V szőlőültetvények legjobb parcelláiról választották ki. A régió mediterrán éghajlatára jellemző a hosszú száraz évszak, a mérsékelten meleg nyári napokat a Csendes-óceán felől a völgybe érkező lágy esti szellők hűsítik. A MAX I a történelmi Don Maximiano Estate Vineyard birtokon található. Északra és északkeletre néző, 10–25 fokos lejtésű dombokon, erodált magmás kőzetekből (diorit) és vastag alluviális talajból áll, amelyben jelentős mennyiségű csillám és homokos-agyagos textúra található. A MAX V az Aconcagua folyó déli partján, egy alluviális síkságon található. A folyóhoz való közelsége (kevesebb mint 1 kilométer) és a minimális lejtése miatt a szőlőültetvény jobban ki van téve a völgyre jellemző part menti szeleknek. A hőmérsékletkülönbség különösen a nyári hónapok alatt jelentős. A talaj mély, agyagos-agyagos vályogszerkezetű, magas, akár 80%-os kőzet-tartalommal, ami kiváló vízelvezetést biztosít.​

Feldolgozás

A mérsékelten hűvös évszak és a hosszú, lassú érés lehetővé tette, hogy friss és elegáns borokat készítsenek, intenzív színnel, komplex aromákkal és selymes, érett tanninokkal. A tél normális csapadékmennyiséggel járt, majd meleg tavasz következett. A nyár folyamán a körülmények jelentősen megváltoztak, számos felhős nap volt. Aztán január végén a bőséges esőzések riadalmat keltettek a Central-Valley-től dél felé. Az Aconcagua-vidéken azonban, amely 85 km-re északra fekszik a Central-Valley-től, az esőzések mennyisége mindössze 21 milliméter volt, ami nem befolyásolta a gyümölcs egészségét. Február és március kissé hűvösebb volt, és az érés lassan haladt, de a kívánt érettség eléréséhez szükséges utolsó napsugarak március utolsó hetében megérkeztek, és lehetővé tették, hogy nagyszerű évre készüljenek. A szezon hűvösebb időjárása mérsékelt alkoholtartalmat és jó fenolos érést eredményezett, ami kiegyensúlyozott, jó színű borokat eredményezett. Az évszak kezdetén kevés csapadék és meleg hőmérséklet volt, de a szezon közepén hűvösebb lett, így a szőlőnek elegendő ideje volt a tanninok érésére. Ez lehetővé tette, hogy minden parcellát pontosan az érettség megfelelő pillanatában szüreteljenek, és végül nagyon aromás, intenzív színű, lédús természetes savtartalmú, sima, elegáns tanninokkal rendelkező borokat kapjunk. Ez az évszak kiváló időjárási feltételek kombinációját hozta, amelyek lehetővé tették, hogy terroir maximálisan kifejeződjön. A KAI számára a szőlőt kézzel szüretelik, kétszeresen válogatják, majd gravitációsan rozsdamentes acéltartályokba töltik. Az erjedés és a maceráció befejezése után az egyes blokkok borait külön-külön 22 hónapig érlelik francia tölgyfahordókban, 70%-ban újakban. Ezt az érlelési időszakot követően a komponenseket egyesítik, és elkészül a KAI végső házasítása.

Fogyasztása

Jól párosítható lassan főtt marhahússal, fűszeres chorizo- és babpörkölttel, valamint karamellizált hagymával és kecskesajttal töltött grillezett portobello gombával.

Összetétel
  1. 85% Carmenere
  2. 11% Syrah
  3. 4% Malbec
Régió

Aconcagua, Chile

Alkohol

14%

Kiszerelés

0,75L