Az olasz pezsgők - Franciacorta és Valdobbiadene borvidékei
Az olasz pezsgők, vagy ahogyan az olaszok hívják, "spumante", igazi ékkövei Olaszország borászatának. Az olasz pezsgők könnyed, friss és gyümölcsös ízvilágukkal sokak számára vonzóak, emiatt egyre növekvő népszerűségnek örvendenek világszerte. Pillantsunk bele az olasz pezsgők világába, és ismerjük meg a Lombardiában található Franciacorta, valamint Veneto régióban elterülő Valdobbiadene borvidékeit.
Az olasz pezsgők története - ahogy Olaszországban oly’ sok mindennek - egészen az ókorig nyúlik vissza. A római időkben már élvezték az "alapkos" nevű italt, ami nagyban hasonlított a ma ismert pezsgőhöz. Azonban az igazi áttörés az olasz pezsgőkészítés életében a 19. század közepére datálható. Ekkor vezette be Antonio Carpene a champagne-stílusú palackos erjedési módszert, amelyet ma is használnak az olasz pezsgők készítése során.
Lombardia: Franciacorta
A Lombardia régióban található Franciacorta az egyik legismertebb olasz borvidék, ahol kiváló pezsgőket készítenek. A vidék vulkanikus eredetű talaja és enyhe éghajlata ideális feltételeket biztosít a szőlőtermesztéshez. A pezsgőkészítők a Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Blanc szőlőfajtákat használják leginkább, hogy a legkiválóbb minőségű alapborokat hozzák létre.
A Franciacorta pezsgők hagyományos palackos erjedési eljárással készülnek és hosszú érlelési időszakon mennek keresztül. Ennek eredményeként a Franciacorta pezsgők kiváló komplex és elegáns ízvilággal rendelkeznek. A DOCG minősítést 1995-ben elnyerő borvidéken a szőlőültetvények több 2000 hektáron terülnek el, s az engedélyezett szőlőfajták 85%-a Chardonnay, 10%-a Pinot Nero (Pinot Noir) és 5%-a Pinot Bianco.
A tradicionális eljárással készülő pezsgőknek három különböző kategóriája van, a Franciacorta, a Franciacorta Satèn és a Franciacorta Rosé, de készülnek hosszabb érlelést igénylő Millesimato és Riserva változatok is. A nem évjáratos Franciacorták a szüret után minimum 25 hónappal később kerülhetnek forgalomba, amelyből 18 hónapnak palackos érlelésnek kell lennie. Az évjáratos Vintage és Millesimato típusok a szüret után minimum 37 hónapig nem értékesíthetőek, melyből 30 hónap a palackos érlelés. A Rosénak legalább 15% Pinot Nerot kell tartalmaznia, és vörösbor házasításával is elkészíthető. A Satén változatnak Blanc de Blancsnak kell lennie, készítéséhez kizárólag Chardonnay és/vagy a Pinot Bianco alapborok használatók.
Veneto: Valdobbiadene
Veneto régiójában található Valdobbiadene borvidéke a másik kiemelkedő olasz pezsgő termelő terület. A Veneto borvidék szőlőültetvényei a Garda-tó partján, valamint a velencei lagúna közelében, a Dolomitok lábánál és a mantovai dombokon találhatók. Itt készítik a híres Prosecco pezsgőt, amely könnyed és friss karakterével az olasz pezsgők egyik különleges képviselője. A terület dombos tájai és enyhe éghajlata kiváló termőhelyet biztosít a Glera szőlőfajtának, amely a Prosecco alapanyaga.
A Prosecco elnevezése a Trieszt közeli Prosecco település nevéből jött létre, ahonnan a szőlőfajta és a bor is származik. A településen található kastély közelében már a 16. században készítettek fehér bort. A Prosecco DOC Veneto és Friuli Venezia Giulia régiók kilenc tartományában készül. 2010-ben a termelők előterjesztésére a Prosecco név az Európai Uniós jogszabályok által meghatározott Oltalom alatt álló eredetmegjelölést kapott, így ettől kezdve hivatalosan a bor alapanyagaként szolgáló Glera szőlőt sem lehet Prosecco-nak nevezni.
A Prosecco pezsgők általában a Charmat módszerrel készülnek, amely során a második erjedés a tartályokban zajlik. Ez az eljárás megőrzi a pezsgők frissességet és gyümölcsösséget. Valdobbiadene-ben készítik a legkiválóbb Prosecco-kat, amelyeknek az "Extra Dry" és "Brut" változatai a legnépszerűbbek.
Klíma és Talaj
Mind Lombardia, mind Veneto régiók különleges klímával és talajjal rendelkeznek, a körülmények kimondottan ideálisak a szőlőtermesztéshez és a pezsgőkészítéshez. Franciacorta és Valdobbiadene borvidékeinek közös jellemzője, hogy az Alpok lábainál, a Pó-síkság felé elterülő dombok között helyezkednek el.
Lombardia enyhe mediterrán éghajlattal büszkélkedhet, amely hosszú napsütéses napokat és hűvös éjszakákat eredményez. Mindezek mellett az Iseói-tó és a síkvidék közötti légáramlatok segítik megőrizni Franciacortában a szőlők savszerkezetét és aromáját. Veneto-ban a Valdobbiadene területén az enyhe éghajlat és a különleges területi jellemzők, például a dombok és a kőzetben gazdag talaj segítik a Glera szőlőfajta kiváló minőségű termesztését.
Monte Rossa
A Franciacorta borvidék lankás dombjai az Iseo-tó, a Monte Orfano és az Oglio folyó között fekszenek. A morénás terület ásványi anyagokban rendkívül gazdag talajjal rendelkezik, amely megerősíti Franciacorta egyediségét az olasz pezsgők világában. A borvidék dombjainak szőlőültetvényei között megannyi borospince található, ahol a szenvedély, a hagyomány és az innováció jegyében készítenek jellegzetes pezsgőket.
Franciacorta fél évszázados borászatában, a Monte Rossában a vidéki hagyományok harmonikusan egyesülnek a technológiával. Itt a kézműves munka és a kiválóság szenvedélyes kutatása soha nem szűnő elkötelezettséggel és vállalkozói szellemmel párosul. 1972-ben Paolo Rabotti üzletember, felesége, Paola hathatós támogatásával vágott bele a bortermelésbe. Ma fiúk, Emanuele az, aki lelkesen és innovatív szellemben viszi tovább a családi márkát. A Monte Rossa az elsők között volt Franciacorta-ban, akik felhagytak a csendes borok készítésével, és mindig is a technológia fejlesztésében, a folyamatos kutatásban és kísérletezésben hittek.
Ma a vállalat mintegy 70 hektárnyi szőlőültetvényen gazdálkodik, ami számos különböző fekvésű parcellákon található cru-ra oszlik, különböző talajokon és különböző kitettséggel. Mindezek hozzájárulnak a szőlő aromatikus örökségének bővítéséhez, hogy struktúrában és komplexitásban gazdag cuvée-ket készítsenek. A pezsgőket a DOCG-követelményeknek megfelelően klasszikus módszerrel, a bor palackban történő újraerjesztésével készítik.
Mosnel
Franciacorta szívében található az évszázados rezidencia, a 16. századi borospincék és a környező szőlőültetvények, amelyek ékesen tanúskodnak a Barboglio család által 1836-ban örökölt évszázados borászati hagyományokról. Ez a hivatás Emanuela Barboglio erőfeszítéseinek köszönhetően nőtt és fejlődött, aki az első szakosodott szőlőültetvényeket telepítette, és 1968-ban elfogadta az újonnan bevezetett Franciacorta DOC megjelölést. Most a borászat élén a borászok ötödik generációja, Emanuela Barboglio gyermekei állnak.
A Mosnel pincészetnél kizárólag a saját maguk által termesztett szőlőket használják fel a pezsgőkészítés során, melyeket a 41 hektárra kiterjedő birtokuk szinte egy tömböt alkotó szőlőültetvényein termesztenek. Minden szőlőültetvényt ökológiai gazdálkodással művelnek ellenőrzött körülmények között, hogy abszolút minőségű alapanyagot, azaz szőlőt termeljenek. A minőség iránt törekvésük nyomán hektáronként legalább 5000 tőkét kitevő szőlősűrűségű parcelláik vannak, ahol törekszenek a tőkénkénti alacsony hozamra, a szüret időpontjának gondos kiválasztására, a kizárólag kézzel történő szüretre, valamint a speciális hólyagprés használatára.
A Mosnel pincészet valamennyi bora az erjedés legalább egy részét tölgyfában tölti. A több évjáratú Franciacorták az előző évjáratokból származó alapborokat tartalmaznak a Mosnel egységes stílusának fenntartása érdekében. Az évjáratos Franciacortákban (Millesimati) az egyes évjáratok jellegzetességeit emelik ki a megfontolt tölgyfahordós érleléssel.
Col Sandago
A Col Sandago pincészet a tekintélyes Treviso tartományban, a DOCG. Conegliano Valdobbiadene régió lenyűgöző dombjai között fekszik. A Valdobbiadene-Conegliano területén termelt kiváló borok Olaszország és a világ egyik legfontosabb pezsgőtermelő borvidékévé teszik. Az itt termesztett Glera fajta a talaj kémiai és fizikai sajátosságaiból profitál. A fekvés, a lejtők, a tengerszint feletti magasság és a mikroklíma mind hozzájárulnak a termék kiváló minőségéhez.
A Col Sandago egy buja területen található, ahol a szőlőtőkék gazdagok azokkal az értékes anyagokkal, amelyeket a talaj a történelem előtti időkben szívott magába, amikor egy hatalmas gleccser a Dolomitokból leereszkedett a völgybe, formálva a földet és kivájva a történelmi Piave folyó medrét.
A Col Sandago borászat a Treviso tartományban található Susegana településen jött létre. A legmodernebb, teljesen innovatív berendezésekkel felszerelt létesítmény lehetővé teszi számukra, hogy a pezsgők, gyöngyöző és csendes borok előállítása során magas minőségi színvonalat érjenek el. A szőlőültetvények szakértő gondozása és a különböző művelési eljárások, mint például a metszés, a ritkítás és a fürtök kiválasztása, a természet teljes tiszteletben tartásával történik.
A kényes környezeti egyensúlyt építészeti szempontból tiszteletben tartva az új borászat a szőlőültetvényekhez közel helyezkedik el, hogy a szőlő szállításakor a lehető legkisebb legyen a minőségromlás. A pincészetben egy üzlet is működik, amely a borkedvelők, valamint a bor iránt újonnan érdeklődők számára is nyitva áll.
Astoria Wines
Manapság a Paolo és Filippo Polegato vezetésével az Astoria Wines a Prosecco művészetének egyik vezető képviselője. 1987-ben alapította egy olyan család, amely generációk óta a szőlőtermesztésnek szentelte életét. A tisztelet és a gondoskodás alapvető szerepet játszik az Astoria megközelítésében, és ezek segítettek a több mint 30 éves sikerhez vezető úton. Ma már a Conegliano-Valdobbiadene DOCG vezető magánborászata, amely számtalan elismerést kapott a legjobb borversenyeken.
A Val de Brun birtok az Astoria borászat alapköve: a szőlőültetvények 40 hektáron terülnek el a festői Prosecco dombok között, amelyek egyedülálló tájképét 2019-ben felvették az UNESCO Világörökségi Listájára. Az Astoria Wines hosszú távú elképzelésekkel rendelkezik, és arra törekszik, hogy megvédje és megőrizze a helyi területet, az egészségesség és a fenntarthatóság jegyében. A vállalat 2014 óta vallja a Vignes Fleuries protokollt, amely a francia szőlőtermesztők tapasztalatain alapul, és amely csökkentette a szőlőültetvényekben szükséges emberi beavatkozás mértékét.
Az Astoria Wines képes valódi kapcsolatot teremteni az emberekkel, és innovatív gondolkodásának köszönhetően mindig a kor élén marad, és mindig meglepő, kreatív ötleteivel. Az Astoria Wines egy erős, magabiztos márka, amely nem fél kockázatot vállalni. 2010-ben meghökkentette az iparágat azzal, hogy alacsony alkoholtartalmú pezsgőt hozott létre, és egy eddig nem látott, festett fehér palackban mutatta be. Bár nem DOC prosecco, a 9,5 Cold Wine megelőzte kategóriájában a többi bort, és elnyerte a Vinitaly nemzetközi borverseny és a Forum Spumanti két első díját.
A Franciacorta és Valdobbiadene pezsgők a nemzetközi versenyben is sikeresen szerepelnek. Összességében az olasz pezsgők gazdag történelmükkel, egyedi termőhelyeikkel és kivételes minőségükkel rendkívül fontos szerepet játszanak a világ pezsgő-piacán. A Lombardia és Veneto régiókban található Franciacorta és Valdobbiadene vidékeken készített pezsgők különlegesek, és a jövőben is hozzájárulnak az olasz borászat hírnevéhez és sikeréhez a világban.