Roger Goulart, a spanyol cava előfutára

A Roger Goulart pincészete

A spanyolországi pezsgők, azaz a cavák hagyományos módszerrel történő előállításának úttörője, a Roger Goulart 19. század óta a cava autentikus ízének szinonimája. A Roger Goulart pincészetet 1882-ben alapították a katalóniai Sant Esteve Sesroviresben, Alto Penedèsben, amikor a Canals család a champagne-i pincészetek által inspirálva úgy döntött, hogy egy egyedülálló létesítményt épít, amely kizárólag a hagyományos módszer szerinti természetes pezsgők előállítására szolgál. 

Ez egy ambiciózus projekt volt, amelynek célja a csúcsminőségű pezsgők előállítása volt. Az eredmény egy fenséges, modernista stílusú borászat, amelyet Ignaci Mas i Morell (Antonio Gaudi kortársa) épített a 20. század elején, és amely alatt 30 méter mély és több mint egy kilométer hosszú földalatti járatokat tártak fel. Ezek a galériák biztosítják a rendkívül kifejező pezsgők előállításához szükséges egyedülálló hőmérsékleti és páratartalmi feltételeket.  

Ezek az alagutakkal összekötött földalatti pincék tökéletes, állandó, természetes körülményeket biztosítanak a palackban történő másodlagos erjesztéshez és a palackos érleléshez: állandó 14º-15 ºC-os hőmérséklet, 85%-os nedvességtartalom és teljes nyugalom, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az őshonos Xarel-lo szőlőfajta karaktere és szerkezete a kóstolás előtt ki tudjon alakulni.

A Roger Goulart volt az egyik első pincészet Spanyolországban, amely ilyen körülmények között hagyományos módszerrel, extra hosszú palackos érleléssel készített borokat. A spanyol cava pezsgők terén a Roger Goulart főleg a reserva és gran reserva pezsgők előállításáról ismert manapság. Mivel továbbra is elkötelezettek a minőséget biztosító körülmények fenntartásában, ezért 140 évnyi tapasztalat után a Roger Goulart továbbra is kizárólag ezekben a földalatti galériákban állítja elő a legjobb minőségű cavákat. 

A Roger Goulart pincészet ültetvénye

A Roger Goulart cavák alapja

A Roger Goulart filozófiájának mindig is része volt a hosszú érlelésű cavák előállítása, ezért a legjobb alapborokat választják ki, amelyek a Comtats de Barcelona D.O. Cava földrajzi területén található különböző szőlőültetvények legjobb szőlőfajtáiból készülnek, különös előszeretettel a hagyományos Macabeo, Xarel-lo, Garnacha Tinta és Parellada szőlőfajtákból. Az ezekből a fajtákból természetes magas savtartalmú pezsgők készülnek, amelyek sokéves érlelést is kibírnak.

A pincészet előszeretettel és hozzáértéssel kezelt fajtája a Xarel-lo, ami egy őshonos spanyol fehér szőlőfajta, amely főként a katalóniai Penedès régióban terem. Ez a fajta különösen fontos a cava pezsgők készítésénél, mivel a hagyományos cava házasítás egyik alapkomponense. A Xarel-lo szőlőből készült borok közepes testűek, jó savtartalommal és jellegzetesen gyümölcsös, citrusos és gyógynövényes aromákkal rendelkeznek. Az ebből készült cava pezsgők frissességükről, élénk savasságukról és komplex ízvilágukról ismertek, gyakran ásványos jegyekkel és hosszan tartó utóízzel. A Xarel-lo fontos szerepet játszik a cava egyensúlyának és karakterének megteremtésében.

A másik kiemelendő szőlőfajta rosé pezsgők előállításához elengedhetetlen Garnacha Tinta, melynek köszönhetően a Roger Goulart rosé cavák mindig is a pincészetre jellemző egyedi stílust mutatták. Ez a szőlőfajta, amely jellegzetesen mediterrán jellegű, nagyon gyümölcsös, finom illatú, gyönyörű rózsaszínű, kékes árnyalatú borokat eredményez, amelyek magas savtartalmuknak köszönhetően az érlelési idő alatt is tartósak.

A Roger Goulart pincészetben az alapbor készítésekor minden szőlőfajtát külön erjesztenek, aztán csak az alkoholos erjedés befejezése és a bor természetes tisztulása után keverik össze a különböző borokat. Ez a technika összetettebb és erőteljesebb érzékszervi profillal rendelkező alapbort biztosít, mivel a házasítást alkotó borok között szinergiák jönnek létre. A házasítások évjáratonként eltérőek lehetnek, de mindig ragaszkodnak ahhoz az aromaprofilhoz, amelyről a Roger Goulart spanyol cavái híresek.

A Roger Goulart pincészet mélyén

Penedés, a Roger Goulart fő termőterülete

A fő termőterület, a Penedès-síkság tipikus mediterrán éghajlatú, hosszú, meleg nyarakkal és enyhe, csapadékos telekkel, a szőlő éréséhez optimális feltételeket biztosító terület, amely lehetővé teszi a különböző szőlőfajták termesztését különböző magasságokban. A tenger közelsége kiegyensúlyozza a hőmérsékletet, míg a hegyek védelmet nyújtanak az erős szelektől. A talaj változatos, homokos-agyagos és mészköves, ami kiváló vízelvezetést biztosít a szőlőültetvényeken. Ez a kombináció segíti a szőlők gyökereinek mélyre hatolását, így a tőkék ellenállóbbak és a borokban komplexebb ízek alakulnak ki.

A Penedès borvidék nem csupán Spanyolország, hanem a világ egyik vezető cava termelője, ahol a Roger Goulart pincészet kiemelkedő szerepet játszik. Kifinomult és gazdag ízvilágú caváik a régió hagyományait és a modern borkészítés innovációit egyaránt tükrözik, s méltán képviselik a régió gazdag borkultúráját. Minden pohár Roger Goulart cava a Penedès szívének egy kis darabját rejti magában.