Argentína borvidékei Saltától Mendozáig

A Mendoza borvidék Argentínában

Argentínában a szőlőtermesztés és a borok fogyasztásának története több mint 400 éves múltra tekinthet vissza, amikor is a spanyol misszionáriusok Vitis Vinifera vesszőket hoztak magukkal és ültettek el az apátságok környékén, így biztosítva a misebort. Argentína azonban csak jóval később, az 1990-es években vált ismertté borairól. Az argentin borok exportja ebben az időszakban kezdődött, és jelenleg egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így az ország Dél-Amerika legnagyobb borexportőrévé vált. Az argentin peso 2002-es leértékelődése tovább ösztönözte az iparágat, mivel a termelési költségek csökkentek, a turizmus pedig jelentősen megnőtt, ami az enoturizmus (azaz borturizmus, ami magában foglalhatja a borászatok látogatását, a borkóstolást, a szőlősétákat, vagy akár a szüretben való aktív részvételt is) teljesen új koncepciójának adott teret.

Az argentín borászat múltja és jelene

Olyan távol esik tőlünk, hogy szinte nem is látjuk, ám Argentína interkontinentális borhatalom. A világ nyolcadik legnagyobb országa 45 millió lakossal, ahol nemcsak sok bort termelnek, hanem sokat is fogyasztanak. A 19. század közepéig Argentína egy gyéren lakott pampa volt, ezért nemzeti programmá tették, hogy az európai kivándorlókat magukhoz csábítsák. A terv sikerült, a népesség fél évszázad alatt ötszörösére nőtt. Ennek a bevándorlási hullámnak köszönhetően a mai Argentína félig olasz, félig spanyol, vagyis nincs étkezés bor nélkül. Mielőtt a malbec világkarrierje meglódult volna, tízből kilenc palack otthon fogyott el. És nem kis mennyiségről van szó: éves szinten a magyar bortermelés 350 millió liter, az argentin 2 milliárd.

Az ültetvényeket a legtöbb helyen az Andokhoz közeli területeken, a déli szélesség 22. és a 42. foka között, mindegy 1500 km hosszúságban találjuk, általában öntözött „oázisokban”. Ha rápillantunk Dél-Amerika bortérképére, láthatjuk, hogy az argentin borvidékek többsége ellenpárja a chileieknek, csupán az Andok innenső oldalán. Ezzel azonban egy sor meghatározó különbség is jár: a nyugat felől tornyosuló hatalmas, legtöbbször hófödte csúcsok teljesen elzárják az óceáni légtömegek útját. Argentína meghatározó klímája ezért kontinentális éghajlat. A csapadék mennyisége elhanyagolható, így ritkák a szőlők betegségei, és adottak a feltételek az organikus szőlőtermesztéshez.

A legnagyobb kiterjedést a szőlőtermő területek 1977-ben érték el, több mint 350.000 hektáron terültek el, ez mára már 220-230 ezer hektárra zsugorodott. Az ültetvények 77%-án kékszőlőt, 23%-án fehérszőlőt termesztenek. Fajták tekintetében egyértelműen a malbec a sztár, a kékszőlő területek 26%-án találjuk telepítve, ezen felül bonardát találunk 18,5%-ban, cabernet sauvignon-t 18%-ban, syrah-t 13%-ban az egyéb fajták (merlot, tempranillo, sangiovese) mellett.

Argentína fő borvidékei

Mendoza borrégió

Argentína legnagyobb borrégiója Mendoza, melynek történelme a 16. századi nyúlik vissza, amikor katolikus papok az első szőlőtőkéket telepítették. A bortermelés igazán csak a 19. század végén, a Mendoza és Buenos Aires közötti vasútvonal bevezetése után indult be, amikor az olasz és francia bevándorlók Mendoza borászatát nemzetközi színvonalra emelték. Manapság ez a tartomány uralja az argentin bortermelést, s ez nem túlzás: az ország bortermelésének 75-80%-a származik innen, 2023-ban körülbelül 6,5 millió hektoliter bort termeltek itt. Az ültetvények 160 ezer hektárt tesznek ki, s ezzel bizonyítottan a világ legnagyobb bortermelő vidéke. A francia malbec szőlőfajta az Újvilágban, a mendozai szőlőültetvényeken talált otthonra, ahol a területek többségén nagy koncentrációjú és intenzív vörösborokat készítenek - többségében malbecet (90%), de cabernet sauvignon, tempranillo és syrah borokat is. És bár Mendoza leginkább vörösborairól híres, a régióban fehérborokat is készítenek chardonnay és sauvignon blanc szőlőből.

A mendozai borvidék éghajlata is kontinentális, azonban félsivatagi-sivatagi körülményekkel jellemezhető területek is tarkítják. A mendozai borvidék talaja elsősorban alluviális, laza homokból és agyagból álló talaj. Az öntözés létfontosságú ezen a száraz vidéken, és az évszázados csatornák és árkok hálózata, az úgynevezett „acequias” az Andokból gleccsereiből érkező hóolvadékot szállítja a szőlőültetvényekbe. Az évszakok között nincsenek jelentős, szélsőséges hőmérsékleti eltérések, ez pedig nagyon stabil növekedési ciklust biztosít a szőlő számára.

Mendoza leghíresebb területe az Uco-völgy, amit adottságai miatt a Napa-völgyhöz hasonlítanak. A „völgy” egy lapos fennsík sivatagi klímával az Andok lábánál, éves szinten 200 mm csapadékkal. Európai szemmel nem szőlőnek való vidék. Nincs a világon még egy jelentős borvidék, ahol ennyit sütne a nap, enyhítő körülmény, hogy az éjszakák legalább hűvösek. A szőlő kaktuszok szomszédságában terem, átlagos évjáratban esélye sem lenne öntözés nélkül életben maradni. Szerencsére az Andokból alázúduló hegyi patakok bőséges vízutánpótlást jelentenek, így a mendozai Uco-völgyben viszonylag könnyű szőlőt termeszteni és könnyű minőségi bort előállítani.

Szőlőtőkék a mendozai borvidéken

A legjobb mendozai pincészetek

A Bodegas Salentein ültetvényei az ősi és havas Andok lábánál magasodó hegyoldalakon helyezkednek el Mendoza tartomány Uco-völgyében (Valle de Uco). Az itteni szőlőültetvényein kezdte el a Salentein üttörő módon átalakítani az argentin borászatot. A bodega Los Árbolesban, 1.200 méteres magasságban található, közvetlenül a szőlőhegy központjában. Több mint 49 hektár őshonos sivatagi élőhelyet őriztek meg és ezek a bodega mindennapi tájképének részét képezik. A nyugati horizontot a közeli havas Andok uralják, amelyek magassága meghaladja a 6.100 métert. A pincészet több borcsaládot állít elő a Salentein mellett, így a Killkát, a Portillot és a Calliát.

Az Achaval Ferrer borászatot négy argentin és két olasz partner alapította, és azzal szerzett nevet magának, hogy 2011-ben 99 Parker-pontot kapott a Finca Altamira Malbec nevű, egyetlen dűlőből származó borára, ami akkoriban az egyik legmagasabb pontszámú bor volt. Szőlőik százéves, saját gyökerű, rendkívül alacsony terméshozamú tőkék; a szőlőművelés történelmi emlékei. A természetes, kiváltságos fekvésű, gondosan kezelt területek a Tunuyán és a Mendoza folyók által öntözött, napsütötte hegyoldalakon találhatók.

Paul Hobbs, a Viña Cobos alapító partnere és borásza 1988 óta dolgozik Mendoza különböző terroirjainak feltárásán, Luján de Cuyo és a Valle de Uco legkiválóbb régióit keresve, hogy olyan borokat készítsen, amelyek egyedülállóan kifejezik eredetüket. A Cobos Malbec 1999-es első évjáratával a Viña Cobos mérföldkövet jelentett a szőlőtermesztésben, szembeszállva a meglévő normákkal, és szilárdan elhelyezte a malbecet és Argentínát a nemzetközi borvilágban. A pincészetben a szőlő gondos kezelése és az aprólékos borkészítési technikák komplex és elegáns, finom és kiegyensúlyozott borokat eredményeznek. A Cobos a felső kategóriás márkájuk, a Bramare egy izgalmas egydűlős termékcsalád, a Felino pedig a méltó belépő szintű termékcsaládjuk.

Salta

Az északnyugaton fekvő Salta híres magasan fekvő szőlőültetvényeiről, amelyek a világ legmagasabban fekvő szőlőültetvényei közé tartoznak. A spanyolok a 16. században telepítettek ide szőlőt, de a saltai borvidék csak az elmúlt évtizedekben tett szert nemzetközi elismerésre. Salta bortermelése jelentősen bővült az elmúlt évtizedben, ami vonzotta a helyi és külföldi befektetőket. Bár Argentína teljes bortermelésének csak kis hányadát - mintegy 2%-át - teszi ki, a közel 5000 hektárnyi ültetvényen folytatott saltai szőlőtermesztés a minőségéről nevezetes. Salta jellegzetes szőlőfajtája a torrontés, egy fehér fajta, amely a régió magasan fekvő területein jól érzi magát. A saltai torrontés borok aromásak és virágosak, citrusfélék, őszibarack és jázmin jegyeivel, amelyeket élénk savakkal egyensúlyoznak. A vörösborok, különösen az élénk gyümölcsízekben bővelkedő malbec és a cabernet sauvignon is egyre nagyobb teret hódítanak.

Salta borvidéke az Andok lábainál

A régióban a szőlőtermesztés rendkívüli tájakon és az extrém körülmények közepette folyik. A magasan fekvő szőlőültetvényeiről ismert Salta büszkélkedhet a világ legmagasabban fekvő szőlőültetvényeivel, amelyek közül néhányat 3000 méteres tengerszint feletti magasságban telepítettek. Ez az egyedülálló földrajzi adottsághoz hozzájárul az intenzív napfény, valamint a nappalok és éjszakák közötti magas hőmérséklet ingadozás is. 

Salta éghajlata félszáraz, hosszú, napos tenyészidőszakkal és minimális csapadékkal. A régió szőlőültetvényei azonban itt is élvezik az Andok hóolvadékából származó természetes vízforrás áldásait. A salta régió talajai változatosak, a magasabban fekvő homokos és sziklás talajoktól a völgyekben található gazdagabb agyagos összetételűekig, nagy mértékben befolyásolva a helyi borok jellegét, mélységet és összetettséget. A saltai borok jellemzően koncentrált ízű, vastag héjú és kiegyensúlyozott savtartalmú szőlőkből készülhetnek.

San Juan

San Juan Argentína második legnagyobb bortermelő régiója - 2023-ban körülbelül 1,5 millió hektoliter bort termeltek itt -, amely Mendozától északra található. A régió borászatának története szintén a gyarmati időkre nyúlik vissza, amikor spanyol telepesek létrehozták az első szőlőültetvényeket. Idővel a régió a tömegborok előállításáról vált ismertté, de az utóbbi évtizedekben elmozdultak a minőségi borok termelésének irányába. San Juan különösen a syrah boráról nevezetes, mivel a fajta a meleg éghajlaton kiválóan érzi magát, és merész ízvilágú borokat készítenek belőle. Emellett a régió kiváló bonarda és malbec, valamint szeszezett és desszertborokat is termel, ami az édes bortermelés történelmi gyökereit tükrözi.

A régió szőlőtermesztését a száraz sivatagi éghajlat alakítja, forró és napsütésben gazdag nappalokkal, valamint hűvös éjszakákkal. A 600 és 1200 méter közötti tengerszint feletti magasságban fekvő San Juan szőlőültetvényei élvezik a hőmérséklet-ingadozást, amely megőrzi a savtartalmat és elősegíti a szőlő összetett ízének kialakulását.

San Juan talaja túlnyomórészt alluviális, homok, iszap és agyag keverékéből áll, ami kiváló vízelvezetést biztosít. A régió a San Juan és a Jáchal folyók öntözésére támaszkodik, amelyeket az Andok hóolvadása táplál. Ez a szabályozott öntözés elengedhetetlen a szőlő egészségéhez a száraz környezetben.

San Juan, a legrégebbi argentín borvidék

La Rioja

Az ország északnyugati részén fekvő La Rioja festői völgyeiről és egyedülálló terroirjáról ismert. Szintén Argentína régi borvidékei közé tartozik, ahol a helyi borászat hagyományai itt is a 16. századig nyúlnak vissza, amikor a spanyol misszionáriusok betelepítették a szőlőt.. A szőlőültetvények 800 és 1500 méter közötti tengerszint feletti magasságban helyezkednek el, ami egyensúlyt teremt az intenzív napfény és a hegyek hűsítő hatása között.

A régió éghajlata félszáraz, forró nyarakkal és enyhe telekkel. Kevés a csapadék, ezért a szőlőtermesztéshez elengedhetetlen az öntözés. La Rioja talajai változatosak, homokos, sziklás és agyagos összetételűek, ami hozzájárul a borok sokszínűségéhez. A régió jellegzetes szőlőfajtája a torrontés riojano, egy fehér fajta, amely virágos és citrusos jegyekkel rendelkező, rendkívül aromás borokat ad. Ezek a borok frissek és élénkek, tökéletesen illeszkednek a régió meleg éghajlatához.

A torrontés mellett La Riojában robusztus vörösborokat is termelnek, leginkább bonarda és malbec szőlőből. Hosszú történelme ellenére a régió viszonylag kis mennyiségben termel, és a mennyiség helyett a minőségre összpontosít. La Rioja borai mélyen gyökereznek a hagyományokban, mégis folyamatosan fejlődnek, tükrözve az argentin szőlőtermesztés dinamikus jellegét.

Catamarca

Catamarcát a magasan fekvő, 1500 és 2000 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő szőlőültetvények jellemzik, ahol a száraz éghajlaton évente több mint 300 napot süt a nap. A homokos és sziklás talajok kiváló vízelvezetést tesznek lehetővé, ami ideális a szőlő egészségének megőrzéséhez. A régióban elsősorban torrontés-t, valamint robusztus vörösborokat termelnek, mint a malbec és a syrah termelnek. Catamarca távoli szépsége és fenntartható szőlőtermesztési gyakorlatai miatt rejtett gyöngyszem a különleges ízeket kereső borrajongók számára.

Tucumán

Az apró Tucumán borvidékén a szőlőültetvények a Calchaquí-völgyben koncentrálódnak, különösen Colalao del Valle város környékén, 2000 métert meghaladó magasságban. A régió szélsőséges napi hőmérséklet-ingadozásai - a meleg nappalok és a hűvös éjszakák - döntő fontosságúak a borok összetettségének és egyensúlyának kialakulásában. A régióra főleg a torrontés fajta termesztése jellemző, amely a helyi borok aromás intenzitásukról és frissítő savtartalmukról híresek. Tucumán érdekessége, hogy részt vesz a Ruta del Vino (Borút) nevű, egyre növekvő turisztikai kezdeményezésben, amely a régió borászati örökségét és kulturális gazdagságát hangsúlyozza.

Argentína tájai éppoly változatosak, mint borai - a száraz sivatagoktól a magas hegycsúcsokon át a termékeny völgyekig -, és az ízek és stílusok páratlan választékát kínálják. Legyen szó a torrontés virágos eleganciájáról, a malbec merész gazdagságáról vagy a syrah fűszeres komplexitásáról, az argentin borok a természet és a hagyományokon alapuló szakértelem harmóniáját tükrözik.