Leírás és Paraméterek
Feldolgozás: A borkészítéshez a szőlőt a hűvös délelőtti órákban kézzel szedték, és kis dobozokban szállították a pincészetbe, ahol dupla válogatótáblán ellenőrzték, hogy csak a legjobb minőségű szőlő kerüljön a házasításba. Az erjesztés 24–28 °C-on, kis térfogatú rozsdamentes acéltartályokban történt, hogy nagyobb arányban érintkezzen a héj és a gyümölcslé. Az egyes tételek egyedfejlődésétől függően a teljes macerálási idő 12-30 nap volt. Minden tétel 22 hónapig érlelődött 45%-ban új francia tölgyfahordókban és 25% Stockinger foudre-ban, ahol a malolaktikus erjedés, derítés és stabilizáció természetes módon ment végbe. Majd ezt követte a végső keverék összeállítása, a tökéletes házasítás kialakítása.
Származás: Az 1989-es évjárattal bevezetett Don Maximiano az új generációs "szuper-chilei" borok közül az elsők között volt. A Don Maximiano birtok az Aconcagua-völgyben található, egy félsivatagos régióban, ahol a forró nyári napokat a délutáni szellők hűsítik. A szőlőültetvény homokos talajú, északkeleti fekvésű, 5º-os lejtőn fekszik, amely a felsőbb blokkokban finoman emelkedik 20º-ra. A szőlőültetvény egy része 45º-os lejtőre van telepítve - ez a legmeredekebb telepítés Chilében. A Don Maximiano birtok magas nappali hőmérséklet-különbségének köszönhetően lassul az érés, ami elősegíti az ízek intenzitásának és koncentrációjának kialakulását.
Fogyasztás: Remekül párosul egy kiváló bordás sülttel, párolt rövid tarjákkal vörösboros szószban vagy egy grillezett portobello gombás steakkel.
Fajta összetétel | 67% Cabernet Sauvignon, 12% Malbec, 8% Carmenere, 7% Petit Verdot, 6% Cabernet Franc |
Típus | Vörösbor |
Évjárat | 2017 |
Alkoholfoktartalom | 14% |
Ország | Chile |
Régió | Aconcagua |
Vivino pontszám | 4.1 pont |