Columbia Crest, az északnyugati partvidék csúcsborászata
A Columbia Crest borászat, amely találóan a Mount Rainer legmagasabb hegyéről kapta a nevét, az amerikai Washington állam borainak csúcsát képviseli. A Columbia folyó mentén, Kelet-Washingtonban található Columbia Crest volt a legelső borászat az elismert Horse Heaven Hills AVA-ban. A pincészet 1982-es megnyitása óta a minőség, Washington állam öröksége és a kézművesség iránti elkötelezettségét is megtartotta. A Columbia Crest kézzel készített, kiváló minőségű, kis tételes borokat, valamint megfizethető árú, hétköznapi borokat is kínál. A pincészet évről évre fenntartja a minőség, az örökség és az innováció iránti elkötelezettségét a szőlőtermesztés és a borkészítés terén, hogy kivételes borokat készítsen.
Washington állam és a Columbia-völgy tökéletes klímával rendelkezik a szőlőtermesztéshez az időjárástól kezdve a talajon át a szőlőültetvényekig bezárólag. Ezek a termesztési feltételek, valamint a kiváló szőlészeti és borászati eljárások lehetővé teszik, hogy a Columbia Crest olyan kiváló minőségű borokat hozzon létre, amelyek hűek a fajtajelleghez és a régió egyedülálló terroirját képviselik. A Columbia Crest a következetesség és a minőség szinonimája, és a Columbia Crest borászat lényege, hogy évjáratról évjáratra a legjobb palack bort készítsék.
A Columbia Crest borászat fejlődésének évtizedei
A Columbia Crest története 1978-ban kezdődött, amikor az első ültetvényeket telepítették a későbbiekben híressé vált Horse Heaven Hills AVA területén. Ezt követően 1982-ben nyílt meg hivatalosan is a borászat és a hozzá kapcsolódó látogatóközpont. 1984-től kezdődően kerültek a piacra a pincészet fehérborai, majd 1988-ban érkeztek meg az első kiadású Cabernet Sauvignon és Merlot vörösborok. A „Grand Estates” Chardonnay, Merlot és Cabernet Sauvignon; valamint a „Reserve” Merlot és Cabernet Sauvignon bevezetése 2001-ben indult el. A Horse Heaven Hills nevű területen termesztett gyümölcsökből készített „H3” Chardonnay, Merlot és Cabernet Sauvignon borok első megjelenése pedig 2008-ra datálható.
A borok kiváló minőségét a sorra kapott elismerések bizonyítják a legjobban. Az 1990-es Estate Series Cabernet Sauvignon az egyetlen amerikai bor, amely aranyérmet kapott a franciaországi Bordeaux-ban megrendezett „Challenge du Vin” versenyen 1994-ben. A Wine Spectator első éves olvasói szavazásán 1997-ben a Columbia Crest-et választották az Egyesült Államok „Legjobb ár-érték arányú borászatának”. 2009-ben a Wine Spectator a 2005-ös Reserve Cabernet Sauvignont a „Top 100 Wines in the World” listájának első helyére emelte, így ez lett az első és egyetlen Washington államból származó bor, amely megkapta ezt az elismerést.
A nagyszerű borok a szőlőben kezdődnek
A Columbia Crest borászat 2500 hektárnyi saját szőlőültetvénye Washington legjobbjai közé tartozik. A Columbia-völgy száraz éghajlata miatt a szőlőültetvényeket csepegtető öntözéssel kell kezelni, hogy ellensúlyozzák az alacsony éves csapadékmennyiséget. Ez lehetővé teszi számukra a szőlőhöz juttatott víz időzítésének és mennyiségének szabályozását, ami kiegyensúlyozott tulajdonságokkal rendelkező szőlőt eredményez.
A Columbia Crest széles borválasztékot készít, amely nagyrészt a bordeaux-i Cabernet Sauvignon és Merlot fajtákra épül, azonban a Chardonnay, a Syrah, a Sauvignon Blanc és a Moscato is szerepel a kínálatukban. A Columbia Crest borait három típusra lehet bontani, melyek közül a ‘Reserve’ kollekció jelenti a magasabb kategóriájú borokat, amelyek gyümölcse a Columbia-völgyben lévő különböző AVA-król származik, és fajtatiszta és házasított borokat tartalmaz. A H3 kollekció a Horse Heaven Hills AVA-ról kapta a nevét, és minden gyümölcs az adott AVA-ban található szőlőültetvényekről származik. A belépő szintű kollekció a Grand Estates nevet viseli, és a Columbia Valley AVA szélesebb területéről származó gyümölcsökből készül. 2014-15-ben „Crowd-Sourced Cabernet”-t is készítettek, amikor is egy hektár Cabernet Sauvignont különítettek el, s a pincészet követői a pincészet honlapjára bejelentkezve időzített szavazásokon dönthettek a borkészítést befolyásoló kérdésekben.
A Columbia Crest volt az egyik első pincészet, amely úttörőként kezdte meg a szőlőtermesztést a Columbia-folyó völgyében. Ezen túl arra is büszkék a borászatnál, hogy vezető szerepet játszanak a szőlészeti kutatás és a fenntarthatóság terén. Hisznek abban, hogy a környezetvédelem és a felelős gyakorlatok a szőlőültetvényekben és a borászati létesítményekben nem csak abban segítenek, hogy a lehető legjobb minőségű borokat készítsék, hanem a pincészetük és a közösségük számára is értéket teremtenek.
Fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazása
A hasznos őshonos fűfélékből és gabonafélékből álló zöldtakaró ültetése az erózió elleni küzdelemben segít, valamint élőhelyet biztosít a hasznos rovarok szőlőültetvényekbe vonzása érdekében. A fenntartható vízgazdálkodás szolgálatába időjárás-állomásokaz, talajnedvesség-mérő szondákat és csepegtető öntözőrendszereket vettek használatba a nyomon követése, a takarékosság és a hatékonyság növelése, valamint a szőlőültetvények szennyvízének megszüntetése érdekében. A kártevőirtást csökkentett kockázatú szerekkel és természetes anyagokkal oldják meg.