Leírás és Paraméterek
Feldolgozás: A szüret az Imperial szőlőültetvényeken szeptember 24-én kezdődött és október 16-án fejeződött be. A vegetációs ciklus 185 napig tartott, a szőlő egészségi állapota az egész területen nagyon jó volt. A májusi és júniusi hőmérséklet-ingadozások és az enyhe esőzések miatt a szőlő mennyisége csökkent, ami kis, laza, kevésbé tömör fürtöket eredményezett, ami jelentősen javította a szőlő minőségét. A szőlő a 2018-as évhez képest késett, de az alacsony termésmennyiség miatt korábban érett, ami a szüreti időpontokat összhangba hozta. A szüret zökkenőmentesen és lépcsőzetesen zajlott, ami lehetővé tette, hogy a szőlőben és a pincészetben is jól válogassanak.
A dűlőkben történő kézi szüretelés és válogatás maximum 300 kg-os ládákba történik, majd a pincészetben újabb válogatás történik a fürtök 24 órát pihennek, a feldolgozás előtt, így stabilizálódnak a színanyagok és az aromák. Az alkoholos erjesztés a birtok méretétől függően 80, 120 és 160 hl-es tölgyfahordókban zajlik, és az Imperialnak szánt szőlőültetvényekből származó, saját maguk által kiválasztott élesztőket használnak. A maceráció körülbelül 20 napig tart, amely alatt az erjedés alakulásától és a bor kóstolásától függően különböző típusú átpumpálásokat váltogatnak. A különböző dűlőkből származó borokat külön tárolják, s az érzékszervi tulajdonságainak leginkább megfelelő hordótípusban érlelnek. A borok 30%-ban amerikai tölgyfahordóban és 70%-ban francia tölgyfahordóban érlelődnek legalább 24 hónapig. Majd a végső blend már a palackba töltéskor készül és így további egy évig pihen még a palackban.
Származás: Az Imperialhoz használt szőlő a saját szőlőültetvényeikről származik Villalba, Briones és Torremontalvo településekről. Villalbában a kis Remedio és Encinas birtokok 550 és 650 m közötti magasságban, a Sierra de Toloño hegység közelében, az Atlanti-óceán és a kontinentális hatások által befolyásolt éghajlaton helyezkednek el. Ezek a birtokok a CVNE által a faluban birtokolt 42 hektárból 12 hektárt tesznek ki. Torrentalvo ad otthont a San Quilez és a Pico de Aguila szőlőültetvényeinknek, amelyek 450 m magasságban fekszenek, és valamivel mérsékeltebb éghajlatúak, mint a villalbai parcellák. Ez a CVNE által a faluban birtokolt 70 hektárból 30 hektárt tesz ki. A szomszédos Brionesben az Imperial 10 hektárt foglal el (házi szőlőültetvény). Ezek a szőlőültetvények mind több mint 40 évesek, a fő fajta a Tempranillo, bár vannak más Rioja-fajták, például Garnacha és Graciano is. A talajok meszes agyagosak, szerves anyagban szegények, alacsony termőképességűek, többnyire déli tájolásúak és serlegmetszésűek.
Fogyasztás: Tökéletes párosítás vörös húsok, pörköltek, vadételek, sajtok mellé, valamint önmagában is élvezhető.
Vinous | 94 pont |
Fajta összetétel | 85% Tempranillo, 15% Graciano, Mazuelo, Garnacha |
Típus | Vörösbor |
Évjárat | 2019 |
Alkoholfoktartalom | 14% |
Ország | Spanyolország |
Régió | Rioja |
Vivino pontszám | 4.2 pont |
James Suckling | 95 pont |
Robert Parker | 94 pont |
Tim Atkin | 94 pont |
Wine Spectator | 91 pont |