Leírás és Paraméterek
Feldolgozás: Az 2019-es évjárat kiemelkedő volt, bár rügyfakadást veszélyeztette a kora tavaszi éjszakai fagy, melyet aztán egy hosszú meleg, napos tenyészidő követet. Kézzel szüretelték, a hajnali hűvösben, hogy a szőlő minden gyümölcsösségét megőrizze. Aztán egész fürtös kíméletes préselés következett. A bor 15%-a malolaktikus tejsavbontáson ment keresztül, az üledéket hosszan hagyták rajta, havonta többször forgatták, így koncentráltabb ízhatást értek el. 9 hónapig francia hordóban érlelték. Így egy elegáns, harmonikus, Chardonnay született.
Származás: A Russian River völgyét a felszín gazdag tagoltsága jellemzi, a Sonoma hegység által határolt völgyekben szétszórva találjuk az ültetvényeket. Az óceán mindössze 32 km távolságra van, hűvös vizének köde már délutánra ideér. Így a forró érlelő napsütés, majd az ezt követő hűsítő köd tökéletesen differenciált aromák kifejlődéséhez vezet. A La Crema Pincészet itt elhelyezkedő ültetvényén különböző Chardonnay klónokat telepítettek, különböző talajtípusokon (homok, agyag, kavics, vályog váltakozik az ültetvényen belül).
Fogyasztás: Ideális krémes, gazdag ételekhez, mint a rizottó primavera és a barna vajas fésűkagyló, különösen azokhoz, amelyekhez egy csipetnyi citromhéjat és/vagy Pecorino-t adunk. És hiszed vagy sem, ez a bor valóban párosítható spárgával is!
Fajta összetétel | 100% Chardonnay |
Típus | Fehérbor |
Évjárat | 2019 |
Alkoholfoktartalom | 14.5% |
Ország | USA |
Régió | California |
Vivino pontszám | 4.1 pont |
Robert Parker | 91 pont |